készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. október 31., péntek

Ítélet a Charles Taylor Jr. perben

Egy hónappal a tárgyalás megkezdése után a floridai esküdtszék, kínzás és más bűncselekmények elkövetésében bűnösnek találta Charles McArthur Emmanuel Taylor-t (kép: Shirley Henderson / AP). A büntetés megállapítására 2009 januárjában fog sor kerülni, ami nagy valószínűség szerint életfogytig tartó szabadságvesztés lesz.


De ki is ő, akit 1977-ben, Roy M. Belfast, Jr. néven anyakönyveztettek Bostonban? Emmanuel, a későbbi libériai elnök Charles Taylor USA-ban folytatott tanulmányai alatt született. Húsz évesen már hosszú bűnlajstrommal rendelkezik (hosszabb életrajzot közöl a Rolling Stones magazin).


1997-ben Libériába távozik, ahol rögtön egy elit anti-terrorista osztag parancsnoka lesz. Apja bukása után Trinidadba menekül, majd visszatér az USA-ba, ahol egy bagatellnek mondható ügy miatt kerül a hatóságok látókörébe: útlevél kérelmében hamis adatokat ad meg apja kilétét illetően. Nem véletlenül, hiszen a Sierra Leone-i hatóságok ugyan azon a napon veszik őrizetbe a háborús bűnökkel gyanúsított papát, mint az amerikai hatóságok Taylor Jr.-t.


A perről bővebben a tárgyalási megfigyelőként részt vevő 28 floridai és miami-i egyetemista blogjában lehet olvasni.


Felmerül persze a kérdés, hogy miért nem Libériában folyik az eljárás. Erre vonatkozó információt ugyan nem találtam, de egy biztos: a háború után a libériai kormányzat egy amnesztiát is meghirdető ún. békéltetési tanácsot (Truth and Reconciliation Commission) hozott létre. Még azt is bizonytalanság övezi, hogy a Tanács ajánlásai között szerepelni fog e egy törvényszék felállítása. A jelenlegi eljárási szabályok szerint a Tanács csak azok ellen javasol büntetőeljárást, akik súlyos háborús, vagy emberiesség elleni bűncselekményt követtek el, és nem vesznek részt a megbékélési eljárásban. (lásd TRC Jelentés 2007, 7. oldal, valamint TRC Public Bulletin 2, TRC Public Bulletin 4). Ez részben magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért nem törte magát Libéria Taylor Jr. kiadatásáért.



Nincsenek megjegyzések: