készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. október 19., vasárnap

Mi a célja a blognak?

Az információ hatalom.

Az internet korszakában azt hihetnénk, hogy a neten minden megtalálható. Ám nagy különbség, hogy megfelelő keresőszavakat keresve görnyedünk a google felett vagy egyszerűen besétálunk a könyvtárba (netán otthonról kapcsolódunk a könyvtár adatbázisához) és kényelmesen válogatunk a Kluver, Martinus Nijhoff - és még sorolhatnám a neves kiadókat - elektronikus folyóirat cikkei és e-könyvei (!) között. A német, francia, osztrák joghallgatók az utóbbi csoportba tartoznak, tehát az egyetemre való belépés pillantától kezdve cikkek millióihoz férnek hozzá.

Nem hiába, hiszen a nemzetközi (jogi) szaklapok kivétel nélkül megtalálhatóak elektronikus változatban, évtizedekre visszamenőleg archíválva. (Ezzel szemben magyar jogi folyóiratok elenyésző hányada létezik e-változatban, még fizetős oldalakon sem (lásd azonban tartalojegyzék kereső rendszer - http://www.matarka.hu).

Az információhoz való hozzáférés lehetősége és sebessége alapvetően kijelöli, hogy ki és milyen minőségben és mélységben tud foglalkozni egy adott témával. Ha az idő nagy része alapinformációk morzsaszerű és rendkívül időigényes összeszedegetésével telik, akkor az ott elvesztgetett idő értelemszerűen ki fog hatni a cikk, könyv, szakdolgozat megírására; s valljuk be, nem biztos, hogy pozitívan.

A blog egyik célja tehát, hogy összegyűjtse, katalogizálja azon weblapokat, amelyek kárpótolhatnak a fentebbi hiányosságokért.

Továbbá, hogy a nemzetközi jog aktuális fejleményeiről, fontos eseményeiről tájékoztasson. Amennyire pedig időm engedi, elemzések, vélemények is olvashatók lesznek.

A blog így a nemzetközi joggal hivatásszerűen foglalkozni vágyó joghallgatók, fiatal kutatók invisible college-hoz szeretne csatlakozni. (Oscar Schachter: "Invisible College of International Lawyers", 72 Northwestern University Law Review (1977), 217-226) in which he speaks of the "professional community of international lawyers" forming an "invisible college dedicated to a common intellectual enterprise".)

Várom a válaszokat, reakciókat, hozzászólásokat!

Nincsenek megjegyzések: