készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. október 21., kedd

Továbbra is áll a Lubanga per Hágában

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első perének még júniusban kellett volna elkezdődnie, de az ügyet tárgyaló bírói tanács napokkal a per kezdete előtt felfüggesztette az eljárást, majd júliusban elrendelte a vádlott szabadlábra bocsátását. Az okot abban jelölte meg, hogy az ügyészség (Office of the Prosecutor, OTP) nem bocsátotta a vádlott rendelkezésére a birtokában levő mentő bizonyítékot. Az OTP iratok százait szerezte be az ENSZ-től és más emberi jogi szervezetektől, ám egy olyan jogi konstrukció keretében (Article 54(3)(e) agreements), amely sem a vádlottnak sem pedig a Bíróságnak nem engedte a betekintést.


Thomas Lubanga Dyilo Afrika eddigi legvéresebb konfliktusának, a kongói háborúnak az egyik mellékszereplője. A kontinens első világháborújaként is emlegetett események 1998-2003 között zajlottak nyolc ország és több tucatnyi felkelő csoport közreműködésével. A legóvatosabb becslések szerint is legalább öt millióan vesztették életüket a háborúban, valamint éhezés vagy fertőző betegségek miatt.


Lubanga-t azzal gyanúsjtják, hogy az ország egyik keleti tartományában Ituri-ban, ugandai segítséggel létrehozott felkelő csoportot vezetve „háborús” bűncselekményeket követett el (15 éven aluli gyerekkatonák toborzása és összecsapásokban való felhasználásuk).


Az ICC Fellebbviteli Tanácsa ma délután helybenhagyta az eljárás felfüggesztéséről rendelkező elsőfokú döntést, de aránytalannak minősítette a vádlott azonnali szabadon bocsátását. Utasította az elsőfokú tanácsot (para. 45.), hogy értékelje újra döntését az ügyészség hónapok óta tartó erőfeszítése, valamint a vádlott szökésének, elrejtőzésének veszélyére figyelemmel.

Nincsenek megjegyzések: