készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. október 22., szerda

Januártól Ausztria (is) a Biztonsági Tanácsban

2009. január elsejétől két évre Ausztria, Japán, Mexikó, Törökország és Uganda is tagja lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A 15 fős végrehajtó szervezetben Burkina Faso, Costa Rica, Horvátország, Líbia, Vietnám és az öt állandó tag mellé csatlakoznak.


A Wall Street Journal a kandidáló országokkal kapcsolatban figyelemre méltó cikket közöl Paul Kennedy tollából. Ebben az évben többek között Irán (Törökország 158-32 arányban ütötte el a tagságtól) és Izland is a kandidáló országok között volt.


Figyelemre méltó Ausztria szereplése és talán követendő példaként állítható a 2012/2013-as kandidálással kacérkodó Magyarország elé is. Megjegyzendő, hogy eddig kétszer, 1968/1969-ben és 1992/1993-ban, voltunk BT tagok.


Ausztria rengeteg ENSZ-szel kapcsolatos konferenciát szervezett, tanulmányt készített. A „The UN Security Council and the Rule of Law” c. osztrák jelentést hetekig köröztették a delegációk között. A dokument ajánlásai a napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő nemzetközi intézményi jogi felelőtlenségre próbál meg válaszokat adni.


Ehhez kapcsolódik az Európai Bíróság (ECJ) szeptember eleji döntése a Kadi & Al Barakaat International Foundation v Council and Commission ügyben. Az Elsőfokú Bíróság döntése ellen benyújtott fellebbezéseknek a 13 bíróból álló teljes ülés („Grand Chamber”) részben igazat adott. Ez pedig az ENSZ BT igen csak sokat bírált vagyon-befagyasztási gyakorlatának közvetett kritikája.

Nincsenek megjegyzések: