készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. október 22., szerda

Kínzás Libériában - Extraterritoriális joghatóság az USA-ban

Nagy jelentőségű per kezdődött el szeptemberben a United States District Court, Southern District of Florida bírósága előtt. Charles Taylor volt libériai elnök fiát, Charles McArthur Emmanuelt, kínzás és más embertelen cselekedetek elkövetésével vádolják. Az ügy kuriózuma, hogy 1994-es elfogadása óta ez az első tényleges alkalmazása a kínzás elleni statútumnak. Ez a jogszabály a Kínzás elleni egyezményben (CAT) foglalt kötelezettségeket ülteti át az amerikai jogba: a 2340A § univerzális joghatósággal ruházza fel az amerikai bíróságokat, amennyiben a feltételezett elkövető az ország területén tartózkodik.


A védelem egyik érve az volt, hogy a Kongressus alkotmányellenes módon terjesztette ki a bíróságok joghatóságát egy másik országban elkövetett cselekményre. Cecilia M. Altonaga bírónő elutasította az indítványt, de biztosabb vizekre evezett azzal, hogy elsősorban a vádlott amerikai állampolgárságára (is) alapozva (27. oldal) hozta meg a döntést.

Valószínűsíthető, hogy eddig politikai megfontolásokból nem idult egyetlen eljárás sem ezen jogszabály alapján, de új fejlemény, hogy a Kongresszus két olyan új jogszabályt is elfogadott, amelyek univerzális joghatósági klauzúlával rendelkeznek (Genocide Accountability Act of 2007, Child Soldiers Accountability Act of 2007). Ez majd érdekes joghatósági összeütközésre adhat okot a jövőben, mondjuk a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések: