készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. október 20., hétfő

ICJ Tanácsadó vélemény Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása ügyében I.

Az ENSZ Közgyűlése október 8-án arra kérte a Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy tanácsadó véleményében (advisory opinion) válaszolja meg, hogy a nemzetközi jog szabályaival összhangban áll e Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása. A feltett kérdés a következőképp szól:


“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”


A határozatot 77 igen, 6 nem (Albánia, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau, Amerikai Egyesült Államok), és 74 tartózkodás mellett (köztük Magyarország) fogadták el.


Szerbia, a nemzetközi viták békés rendezése jegyében, még szeptemberben nyújtotta be határozati javaslatát. Több delegáció is azon a véleményen volt, hogy a Közgyűlés érdemi vita nélkül, utalta a kérdést a Nemzetközi Bíróság elé. Azóta, hogy Koszovó 2008. február 17-án deklarálta függetlenségét, ötven ország ismerte el önálló államként (Magyarország márciusban). Összhasonlításul: Dél-Oszétiát és Abháziát eddig kettő (Oroszország és Nicaragua), a Palesztin Államot pedig 94. A szavazást követően James Sawers, az Egyesült Királyság képviselője sokatmondóan jegyezte meg, hogy az idő kerekét ritkán lehet visszafordítani, valamint hogy Koszovó függetlensége realitás, és ez a jövőben is így fog maradni.


Egy későbbi bejegyzés arra fogja keresni a választ, hogy mi lehet az ICJ jövőbeli tanácsadó - a nevéből is fakadóan nem kötelező erejű - véleményének a hatása Koszovó és más hasonlóan elszakadni vágyó területek számára.


Nincsenek megjegyzések: