készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. november 2., vasárnap

The Rape of Congo

The Crime of the Congo


Még a nyáron került a kezembe Adam Hochschild könyve: King Leopold’s Ghosts - A Story of Greed, Terror, and Heroism in Colonial Africa. A mű briliáns és olvasmányos krónikája Kongó XIX. század végi kizsákmányolásának, amely során több millió kongói vesztette életét.


Sir Arthur Conan Doyle egyik prominens alakja volt annak az európai értelmiségi körnek, amelyik havi rendszerességgel tudósította az európai közvéleményt a Kongóban történtekről. A „The Crime of the Congo” c. 1909-ben megjelent pamfletje itt olvasható.


Mark Twain 1905-ös szatirikus művében („King Leopold's Soliloquy” - A Defense of His Congo Rule) pedig a monologizáló Leopoldot teszi nevetség tárgyává.


S hogy milyen jelentőséggel bírnak ezen száz éves írások? Emlékeztetnek arra, hogy ha nem teszünk valamit, akkor a történelem kegyetlenül megismétli önmagát. A mellészereplők ugyan mások, de a szenvedő alany sajnos ismét ugyanaz: a kongói lakosság. Az országban található meg annyi feltárt vagy feltárásra váró természeti kincs ugyanis mintha átokként kísérné őket. A nemzetközi közösség pedig lanyhán vagy megkésve lép.


Tucatnyi felkelő csapat harcol a mérhetetlen gazdagságot nyújtó drágakő és arany lelőhelyek feletti hatalom megszerzéséért. Az eredmény elszomorító: tíz éve tartó szabad rablás, nők tízezreinek napi rendszerességgel történő megerőszakolása és szex-rabszolgaságban tartása, gyerekkatonák ezreinek katonasorba állítása, végtagok büntető jellegű csonkolása.

The Crime of the Congo

(Kép: Walter Astrada/AFP)


The Crime of the Congo

Egy kép vagy rövid klip hatása többszöröse a leírt szónak, így álljon itt egy rövid, de annál megrázóbb film az eseményekről (a honlapon található képre kattintva indul el).

Nincsenek megjegyzések: