készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. november 16., vasárnap

Karadžić tanúvallomása a Krajišnik perben


Ha találós kérdést tennének fel nekünk, hogy létezik -e még a volt Jugoszlávia, akkor elsőre megrökönyödnénk ezen a nyilvánvaló képtelenségen, de rövid gondolkodás után a fejünkhöz kapnánk, és így szólnánk: hát persze, hogy igen, a scheveningeni börtönben. Az ICTY Detention Unit-jában ugyanis valóban újjáélednek azok a régmúlt 90-es évek; s nem is akárhogyan. Tábornokok és volt miniszterek, volt és jelenlegi potentátok, boszniai horvátok és horvátországi szerbek, bosnyákok és szerbek, a volt ellenfelek most együtt költik el ebédjüket, vagy épp kosárlabdáznak, netalán közösen vitatják meg a legfrissebb híreket. S a nyáron újabb lakó érkezett a Hága külvárosi részében található hyper-modern börtönbe.


(Egy cella belülről)

Photo by ICTY


Álljon itt néhány részlet a tárgyalási jegyzőkönyvekből.


Karadžić július végi első meghallgatásán a következő párbeszéd zajlott le:


JUDGE ORIE: „Is there anyone you would like the Registry, in addition to those who are informed already, to be notified by the Registry about your presence in The Hague and your detention here?

THE ACCUSED: [Interpretation] I don't believe there is anyone who doesn't know that I'm in the Detention Unit.” (Transcript, 31 July 2008 p. 8.)


Egy hónappal később, a közben újjáalakult bíróság előtt, ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott összes vádpontban:


JUDGE BONOMY: „I shall, therefore, enter pleas of not guilty in respect of each of the other charges on the indictment; in other words, your plea is one of not guilty to the indictment as a whole. The Registry will set a date for your trial in due course. Please be seated.

THE ACCUSED: [Interpretation] May I hold you to your word?

JUDGE BONOMY: Which word?

THE ACCUSED: [Interpretation] That I'm not guilty.

JUDGE BONOMY: We shall see in due course, Mr. Karadzic.” (Transcript, 29 August 2008 p. 33.)


November 5-én pedig egy napra kihalt az ICTY épülete; aki élt és halt a törvényszéken a számítógépe elé telepedett (a nagyközönség számára fenntartott helyekre ugyanis lehetetlenség volt bekerülni), mert nem akármilyen tanúvallomásra került sor. Az első fokon 27 évre ítélt Momcilo Krajišnik fellebvbiteli tárgyalásán nem mást, mint Karadžić-csot hívta mentő tanúként. A két szünettel is megszakított, majd négy órás cross-examinaton alatt Karadžić nagy vonalakban azt volt hivatott alátámasztani, hogy Krajišnik nem volt tagja az ún. kibővített elnökségnek, s így nem rendelkezhetett, a 449 oldalas elsőfokú ítéletben, neki tulajdonított döntéshozó hatalommal. (para. 174-182)


1

Momcilo Krajišnik a tárgyalóteremben


Az ügyészség egyébként életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte Krajišnikra az öttagú fellebbviteli tanácstól, Krajišnik beadványában pedig felmentésért folyamodott. Érdemes megjegyezni, hogy a saját maga védelmét ellátó Krajišnik-ot, egy szűk jogi kérdésben (joint criminal enterprise) O.J. Simpson volt védőügyvédje, Alan Dershowitz professzor és fivére Nathan segíti. Érvelés-technikájuk lenyűgöző, így már csak az augusztusi, majd’ 200 oldalra rúgó, tárgyalási jegyzőkönyv átböngészéséből is sokat lehet tanulni.


Nincsenek megjegyzések: