készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. november 26., szerda

Abu Ghraib - Standard Operating Procedure


Az e heti XXI. Amszterdami Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Hollandiában a Standard Operating Procedure c. film. Az azonos címmel megjelent könyvet Philip Gourevitch és a Oscar-díjas filmrendező Errol Morris jegyzi. A dokumentumfilm a kamera másik oldaláról, az elkövetők szemszögéből mutatja be az Abu Ghraib börtönben történt fogolykínzást. A The New Yorker-ben megjelent cikkben, meglepő és sokkoló részleteket tudhatunk meg a börtön "működésével" kapcsolatban: miért osztották egy harci egységre a frontvonalon levő börtön működtetését, mi volt a katonai hírszerzés szerepe a kínzásokban, mi motíválta az egyszerű katonát, mik voltak a félelmei etc.

De mi is a katonai szakzsargonban használt Standard Operating Procedure (SOP)? Egy szabálygyűjtemény, amelyik rendkívüli részletességgel, lépésről-lépésre végigkövetve leírja, hogyan kell bizonyos esetekben eljárni: pl. hogyan kell lefolytatni egy kihallgatást, milyen kényszerítő eszközök vehetők igénybe egy fogoly ellenállása esetén stb. Egy kiszivárogtatásnak köszönhetően az interneten letölthető a guantánamói fogolytáborban (Camp Delta SOP, 2003) használt kézikönyv.

A korábbi blogbejegyzésben olvasható Danner cikken elmerengve, felmerül a kérdés, hogy milyen következményei is lettek a fogolykínzások kivizsgálására létrehozott hat amerikai katonai vizsgálatnak (The Green Report, The Church Brief, The Schlesinger Report, The Fay-Jones Report, The Mikolashek Report, The Taguba Report).


Írd és mondd, mindösszesen kilenc, a világsajtót bejáró képeken is látható, tartalékos katonát ítéltek el a katonai bíróságok. A büntetésük pénzbüntetéstől, 10 évig terjedő szabadságvesztésig terjedt, és egyikük rendfokozata sem volt magasabb mint törzsőrmester (staff sergeant).


Mind a mai napig egyetlen parancsnok vagy védelmi minisztériumi tisztviselő ellen sem indult büntetőeljárás. A legtöbb, ami megesett: lefokozás, pénzbüntetés (8000 dollár), vagy egy hivatalos rosszalást kifejező levél volt. Ez elég kevés, mondhatnók egy kedves ejnye-bejnyével ér fel, főleg hogy dokumentumok tucatjai tanúskodnak arról, hogy több magasrangú katonatiszt és tisztségviselő minimum, hogy tudott a kínzásokról, s nem tett semmit, ami már önmagában is háborús bűncselekménynek minősül.


Case thus definitely not closed.

Nincsenek megjegyzések: