készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. augusztus 7., péntek

A közösségi jog és a nemzetközi jog viszonya - Article 307 fejlemények

Eddig nem sok szó esett a blogban az európai közösségi jogról, pedig az Európai Bíróság (ECJ) az elmúlt évben három ügyben is foglalkozott a közösségi jog és a nemzetközi jog kapcsolatával. Mindhárom ügy érinti az EC szerződés 307 cikkelyét, amely így szól:


(1) Az egyrészről egy vagy több tagállam, másrészről egy vagy több harmadik állam által egymás között 1958. január 1-je előtt, illetve a csatlakozó államok esetében a csatlakozásukat megelőzően kötött megállapodásokból eredő jogokat és kötelezettségeket e szerződés rendelkezései nem érintik.

(2) Annyiban, amennyiben ezek a megállapodások nem egyeztethetőek össze e szerződéssel, az érintett tagállam vagy tagállamok megteszik a megfelelő lépéseket a megállapított összeegyeztethetetlenség kiküszöbölésére. A tagállamok e cél érdekében szükség esetén segítséget nyújtanak egymásnak, és amennyiben indokolt, egységes magatartást tanúsítanak


A Nagytanács által hozott Kadi és al Barakaat (C-402/05 P, C-415/05 P, 2008. szeptember 3), C-249/06 (Commission v. Sweden, 2009. március 3) és C-205/06 (Commission v. Austria, 2009. március 3) ügyekről és kihatásukról a ‘Revisiting Article 307 EC: The untouchable core of fundamental European constitutional law values and principles’ c. cikkben lehet bővebben olvasni.

2 megjegyzés:

Tamas írta...

Jan Klabbersnek ebben a témában tavaly megjelent egy kismonográfiája, reaty Conflict and the EU címen (OUP). A téma úgy látzsik nem vesztett aktulaitásából sőt.

Gellért Ádám írta...

Az hogy divat lett ezzel a témával foglalkozni, az a Yusuf/ Kadi/al-Barakaat ítéleteknek köszönhető.

Valóban, Klabbers elképesztően prolific, csak úgy ontja magából a cikkeket, könyveket. Az International Organization Law Review a fő vadászterülete, minden számban megjelenik egy írása.