készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. augusztus 20., csütörtök

Eritrea-Etiópia igénybizottság döntése


A két ország 2000 decemberében kötött megállapodást egy ún. igénybizottság (Claims Commission) létrehozására, amelyik az 1998-2000-as háborúban - a négy genfi konvenció vagy a nemzetközi jog más szabályainak megsértésével - okozott károkért való államfelelősséget volt hivatott megállapítani.


Az augusztus 17-ei volt az utolsó a döntések sorában: a két ún. Final Award mind Eritreának mind pedig Etiópiának kártérítést ítélt meg.


A kártérítés mértékét a korábbi ún. részleges döntések (Partial Award) alapján állapították meg. Ezek többek között a hadifoglyokkal, a civil lakossággal szemben elkövetett, valamint a középső/nyugati és a keleti fronton történt jogsértésekkel kapcsolatban születtek. Mindegyik döntés letölthető az igénybizottság titkárságaként funkcionáló Állandó Választottbíróság honlapjáról. A fontosabb döntésekről egy rövid összefoglaló itt olvasható. Won Kidane cikke a nemzetközi humanitárius jog megsértéséből fakadó felelősséget mutatja be az igénybizottság döntései tükrében.


A nemzetközi jogban fehér hollónak számító döntés is fűződik az igénybizottság tevékenységéhez: az ún. ius ad bellum döntés kimondta, hogy Eritrea megsértette az ENSZ Alapokmány, erőszak alkalmazásának tilalmát kimondó, 2 (4) cikkét. Az ezért járó kártérítés kiszámításáról a Final Award 306-317 bekezdéseiben lehet olvasni. Christine Gray, a ius ad bellum szakterület elismert szakértője 2006-ban a itt kommentálta az igénybizottság döntését.


Etiópiának 174 millió, Eritreának pedig 161 millió dollárt ítéltek meg (plussz 2 milliót ritreaia károsultaknak). Az etióp kormány így reagált a döntésre.


Nincsenek megjegyzések: