készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. augusztus 4., kedd

Könyvismertető rovat indul - The Oxford Companion to International Criminal Justice


A Nemzetközi Bíróság és az ICTY könyvtárába heti rendszerességgel érkeznek a jobbnál-jobb szakkönyvek. Ezekhez online módon lehetetlen hozzáférni, nem hogy elolvasni vagy letölteni.


Így ezen túl heti rendszerességgel fog jelentkezni a blog könyvismertető rovata, ahol a nemzetközi (büntető) jogi szakirodalom legfrissebb kiadványaival ismerkedhetnek meg az olvasók.


(Forrás amazon.com)


Kezdjük az áprilisban megjelent, egy kis túlzással a nemzetközi büntetőjog enciklopédiájának nevezhető ‘The Oxford Companion to International Criminal Justice’ című monstre, 1008 oldalas kötettel (előnézet és tartalomjegyzék az amazon-on itt).


A kötet szerkesztőbizottságának elnöke a legendás Antonio Cassese (jelenleg a hágai székhelyű libanoni nemzetközi bíróság elnöke, életrajza itt), akit hat évvel ezelőtt kért fel az Oxford University Press a hatalmas energiákat lekötő szerkesztői munka koordinálására. Két éves hezitálás után Cassese elvállalta a tizenhat fős szerkesztőbizottság vezetését. Egy jó bevált csapat, a Journal of International Criminal Justice folyóirat szerkesztőgárdája segítette a munkában (előszó, vii-viii).


A könyv három nagy részre tagolódik. Az első (Part A) huszonegy bevezető tanulmány felöleli a nemzetközi büntetőjog összes területét. A második rész (Part B) 320 bejegyzésben taglalja a nemzetközi büntetőjog főbb fogalmait. A harmadik, és szerintem egyik legértékesebb részben (Part C), 400 nemzeti/nemzetközi bíróság által tárgyalt ügy összefoglalóját olvashatjuk. A szerzők minden bejegyzést bő referenciával láttak el, amely így segíti az ügyek gyors visszakeresését.


33 ország és a főbb nemzetközi büntetőbírságok ítéletei közül kiemelkednek a következő esetek.


- az örmény népirtást kivitelező oszmán tisztviselők perei (Extraordinary Court Martial Proceedings)

- alsószintű ruandai nemzeti bíróságok ítéletei (eddig csak franciául)

- német esetek angol nyelvű ismertetése a 50 kötetes Justiz und NS-Verbrechen - Sammlung Deutscher Strafurteile wegen Nazionalsozialistischer Tötungsverbrechen (1945-1975) c. gyűjteményből.

- eddig nem publikált izraeli alsóbb bíróságok döntései.


Ezek és sok más eset, eddig még a szűkebb szakmai közönség számára sem állt rendelkezésre, illetve elképesztően nehéz volt hozzájuk férni.


A könyvön összesen 133 szakember írta: nemzetközi bíróságon dolgozó ügyészek, bírók, legal officer-ek, professzorok; a szakterület nagyágyúi.


Jogi könyvtáraknak alapmű, s az Amazon-on már 43£ -tól megvásárolható.

Nincsenek megjegyzések: