készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. augusztus 16., vasárnap

Bemba feltételes szabadlábra helyezése a Nemzetközi Büntetőbíróságon


FRISSÍTVE! (2009. szept. 1) - a feltételes szabadlábra helyezés ellen benyújtott ügyészi fellebbezése itt olvasható.

***


Ekaterina Trendafilova, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kettes számú tanácsának (tárgyaláselőkészítő) bírája, péntek délután feltételesen szabadlábra (interim release és nem provisional release) bocsátotta Jean Pierre Bemba-t. A döntés végrehajtását azonban mindaddig felfüggesztette, amíg a bíróság, a felek és az érdekelt államok bevonásával, meg nem állapítja a szabadlábra bocsátás feltételeit (paras 78, 83).


Érdemes feljegyezni, hogy ez az első ilyen döntés az ICC történetében.


(A képen Jean Pierre Bemba, ICC weboldal)

Bemba egy éve ül a hágai Scheveningen városrészben található börtönben. Itt tartják egyébként fogva Charles Taylor-t, a többi ICC-s gyanúsítottat, és egy rövid ideig itt raboskodtak a Hariri gyilkosságban implikált libanoni tábornok is.


2008. májusi elfogása óta, Bemba eddig háromszor kérelmezte szabadlábra helyezését, de ezeket mindannyiszor elutasították (paras 4-5, 7, 52-55). A fogva tartás szükségességét a bíróságnak automatikusan, legalább 120 naponta, felül kell vizsgálnia (para 33).


Mint új tényt, a bírónőnek figyelembe kellett vennie (paras 46-48, 53-55, 58-68 és 69) a vádirat jóváhagyásáról szóló június 15-ei döntést. (confirmation of charges, Statútum 67 §; 2 rendbeli emberiesség elleni és három rendbeli háborús bűncselekmény) E szerint kellő alappal feltételezhető (substantial ground to believe), de az eredeti vádindítványtől eltérően “gyengébb” felelősségi alakzat alapján és kevesebb vádpontban, hogy Bemba súlyos bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban. Az ügyészség által benyújtott fellebbezés itt olvasható.


Schabas professzor mai blog bejegyzésében bővebben is foglalkozik a döntéssel.


Nincsenek megjegyzések: