készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. július 13., hétfő

Demjanjuk másodszor is bíróság előtt - Izrael után most Németországban

A müncheni ügyészi hivatal 27900 rendbeli emberölésben való bűnrészességgel vádolta meg a 90 éves John Demnjanjukot. A vádirat szerint a férfi a sobibori táborban őrként közreműködött a foglyok elgázosításában.


Demjanjukot az Egyesült Államokban egy hosszú jogi procedúra végén először megfosztották amerikai állampolgárságától (USA v. Demjanjuk, No. 02-3529, 6 th Cir. April 30, 2004), majd miután Lengyelország és Ukrajna sem fogadta be, Németországba toloncolták ki. Mind a fellebbviteli, mind pedig az amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította a kitoloncolás elleni kérelmét.


A német szövetségi alkotmánybíróság szintén elutasította a müncheni ügyészség által hozott döntések elleni panaszát (2 BvR 1076/09, 17 Juni 2009). A per valószínűsíthetően pár hónap múlva kezdődik.


A sobibori fő- és több altáborában történtekkel kapcsolatban huszonhárom személy ellen indult eljárás a nyugat-német bíróságok előtt 1950 és 1985 között: nyolc ügyben kilenc vádlottat találtak bűnösnek.


Demjanjukot a nyolcvanas évek végén egyszer már kiadták. Akkor Izraelben először kötél általi halálra ítélték, de a Legfelsőbb Bíróság felmentette, mert korábban visszatartott tanúvallomások alapján kiderült, hogy még sem ő a treblinkai koncentrációs táborban „Rettegett Ivánként” ismert személy. Az izraeli ügyészi hivatal, különböző megfontolásokra hivatkozva (más bűncselekményért adták ki, kétszeres eljárás tilalma) nem indított eljárást a sobibori bűncselekmények miatt a halálsorról kikerült Demjanjuk ellen. A magánszemélyek által követelt ügyészi vádindításnak a Legfelsőbb Bíróság többségi döntése nem adott helyt.


Érdemes párhuzamot vonni a ruandai törvényszék által háborús, emberiesség elleni bűncselekmények vagy akár népirtás alól felmentett személyekkel. Kevin John Heller professzor cikke érdekes összehasonlításra ad lehetőséget.


(Kép: CBC)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

egyébként jó a blog, így tovább