készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2008. december 19., péntek

Három életfogytiglani börtönbüntetés a Military I perben

1

Az ICTR történetének leghosszabb ideig tartó (hat és fél év) és legkomplikáltabb perében született ma elsőfokú döntés. A Military I néven elhíresült ügyet 409 napon keresztül tárgyalta (a nürnbergi per 218 napon keresztül tartott), 242 tanút hallgatott meg, és több mint háromszáz döntést hozott az Erik Møse (Norvégia), Sergei Alekseevich Egorov (Oroszország) és Jai Ram Reddy (Fidzsi-szigetek) alkotta bírói tanács. Csak a tárgyalási jegyzőkönyv harmincezer oldalra rúg.


Az ügyészség legtöbb vádpontját, köztük a népirtásra való szövetkezést (conspiracy to commit genocide) nem találta bizonyítottnak a bíróság, ám több 1994. áprilisi eseményben bűnösnek mondta ki Théoneste Bagosorát a védelmi minisztérium directeur de cabinet-jét, Major Aloys Ntabakuze-t, (commander of the elite Para Commando Battalion) és Colonel Anatole Nsengiyumva-t (commander of the Gisenyi operational sector).


1

Theoneste Bagosora (jobbra) és Anatole Nsengiyumva (balra)


Népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményért mindhármukat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a 1. számú bírói tanács.


General Gratien Kabiligit, a hadsereg G-3 osztályának vezetőjét minden vádpont alól felmentették.


A feleknek 30 napjuk van fellebbezés benyújtására.


A szóbeli indokolás kivonata itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések: