készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2012. szeptember 21., péntek

A Központi Nyomozó Főügyészség döntése a Mátsik György ügyben


2012. július 31-én Mansfeld László, két JOBBIKOS képviselő (Szilágyi György, Murányi Levente) és Dégi András a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke feljelentést tettek a Masfeld Péterre elsőfokon halálbüntetés kiszabását kérő Mátsik György ügyésszel szemben.  Eörsi László történész szerint Mátsik György további legalább huszonhét emberre kért halálos ítéletet az ʽ56-os megtorlások során, közülük húsz személyt ki is végeztek. A Mansfeld- és a Fónay-peren kívül ő képviselte a vádat a Fáncsik György, a Nagy József, a Futó János és társaik elleni eljárásokban.

2012. augusztus 15-én a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) feljelentés kiegészítést rendelt el az ügyben.

A KNYF 2012. szeptember 6-i dátumozással bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést.

A feljelentők közül egyedül Mansfeld László élhetne panasztételi jogával (Be. 195. § (1) bekezdés), a nem sértett feljelentők nem (Be. 195. § (2) bekezdés). Szilágyi György ugyanakkor egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy Mansfeld László nem fog panasszal élni, mert már „nem hisz az igazságszolgáltatásban, nem hiszi, hogy valaha elnyerik büntetésüket a felelősök és feleslegesnek érzi, hogy panasszal éljen”.

A Központi Nyomozó Főügyészség határozatát dr. Keresztes Imre főügyész hozta meg. A határozat teljes szövege innen tölthető le.

Nincsenek megjegyzések: