készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2010. július 21., szerda

A II. vh. alatt prostitúcióra kényszerített nők („comfort women”) keresete a Fülöp-szigetek Legfelsőbb Bírósága előtt

A Legfelsőbb Bíróság még áprilisban elutasította (No. 162230) a japán megszálló hadsereg által prostitúcióra kényszerített Fülöp-szigeteki nők egy csoportjának keresetét, amelyben

petitioners pray for this court to (a) declare that respondents (az állam) committed grave abuse of discretion amounting to lack or excess of discretion in refusing to espouse their claims for the crimes against humanity and war crimes committed against them; and (b) compel the respondents to espouse their claims for official apology and other forms of reparations against Japan before the International Court of Justice (ICJ) and other international tribunals.

A bíróság elutasította a keresetet, többek között arra hivatkozva, hogy a Fülöp-szigetek és Japán között létrejött szerződés kizárta a további kárpótlások lehetőségét. Az ítélet több érdekes, de nem feltétlenül helyes, megállapítást tartalmaz a diplomáciai védelem és egyes bűncselekmények ius cogen statusat illetően.

Az ítélet tömören összefoglalja a a prostitúcióra kényszerített nők kálváriáját ás az általuk eddig több országban indított eljárásokat – s talán túl jól is: a felperesek által nemrég beadott „beadvány” (supplemental motion for reconsideration) egyik pontja ugyanis azt veti a bíróság szemére, hogy az ítéletében több tudományos cikkből egész bekezdéseket emelt át a források megjelölése nélkül.

Nincsenek megjegyzések: