készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. november 3., kedd

Elkezdődött a Karadžić per Hágában - "se vele se nélküle"


Avagy elkezdődött volna, de már az első napon el kellett elnapolni. Karadžić ugyanis nem jelent meg a tárgyalóteremben, scheveningeni cellájában maradt. Ez azonban senkit sem érhetett meglepetésként, főleg nem a bírói tanácsot; Karadžić már október 21-én levélben értesítette O-Kwon bírót távolmaradásáról. Ebben azt írja, hogy ameddig nem érzi magát és csapatát felkészültnek a per elkezdésére, addig nem fog megjelenni a tárgyalásokon.

Előzmény, hogy a fellebbviteli tanács október 17-én elutasította Karadžić beadványát, amelyben a per 10 hónappal való elnapolását kérte. Karadžić is jól tudhatta (Peter Robinson, a ruandai és jugoszláv törvénysék veteránja a jogi tanácsadója), hogy mennyire irreális a kérése, de arra ő és csapata sem számított, hogy egyetlen nap plusz felkészülési időt sem kapnak.

A törvényszék joggyakorlatának megfelelően így a vádlott jelenléte nélkül tartotta meg háromnapos perbeszédét Alain Tieger. Lesújtó volt látni a kongóan üres tárgyalótermet.

Mint az közismert, Karadžić maga látja el védelmét, így a bíróságnak most döntenie kell, a hogyan továbbról: a vádlott jelenléte nélkül csak akkor folytathatja az eljárást, ha van jogi képviselő, mivel azonban Karadžić esetében nincs, így a legvalószínűbb, hogy a bíróság ki fog jelölni egyet. Ez a gyakorlatban a per legalább 4-6 hónappal való elnapolását jelentené, mivel még a legtapasztaltabb nemzetközi védőügyvédnek is ennyi időre lenne szüksége a felkészülésre.

Karadžić ma délután fel fog szólalni a per további menetéről dönteni hivatott szóbeli meghallgatáson, amit itt lehet élőben követni


Továbbá érdekes ellátogatni a Balkan Insights és a BIRN Karadžić-per blogjára.

Nincsenek megjegyzések: