készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. február 4., szerda

Le-, és elszámolni a múlttal - feltételezett háborús bűnösök elleni eljárások Bosznia Hercegovinában

A szarajevói szövetségi bíróság, háborús bűncselekmények elbírálására létrehozott speciális bírói tanácsa (Bosnian War Crimes Chamber - BWCC) 2005-ös megalakítása óta körülbelül száz vádlottal szemben folytat(ott) le eljárást. A vádindítványokat, az első- és másodfokú döntéseket angolul a bíróság honlapjáról le lehet tölteni.

A srebrenicai vérengzésekkel kapcsolatos a Kravice ügy. A kilenc vádlottas eljárásban 2008 júliusában, első fokon hat volt katonatisztet 40 és 42 év közötti letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, három másikat pedig felmentettek a népirtás vádpontok alól.

Szerbia, Horvátország és Bosznia Hercegovina bíróságai egyre növekvő -és ami a legfontosabb, hogy a nemzetközi bírók részvétele és az OSCE monitoring tevékenysége miatt, az ICTYsegítségével, angolul is hozzáférhető - számban hoznak háborús bűncselekményekben színvonalas ítéleteket. Ennek a növekvő joggyakorlatnak a feldolgozása még várat magára. Ezek az ítéletek nem csak hogy hozzájárulnak a közelmúlt jobb megértéséhez, de egyben példát is mutatnak más háború sájtotta, vagy onnan épp kievickélni kívánó országoknak, arról hogy miként is lehet a múltat büntetőjogi eszközökkel (is) feldolgozni.

Nincsenek megjegyzések: