készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2013. június 19., szerda

A Csatáry-ügyben benyújtott vádiratról és a magyar holokauszt-kutatás jelenlegi kihívásairól


Tegnap a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában beszélgettem Bolgár Györggyel a Csatáry László ellen benyújtott vádiratról, annak jelentőségéről és a magyar holokauszt-kutatás jelenlegi kihívásairól.



A sajtónak tegnap megküldött ügyészségi közlemény alább olvasható.

Csatáry László jogi képviselője, Horváth B. Gábor pedig a HírTv, Magyarország élőben c. műsorában reagált a vádirat állításaira:  http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=74846





"FŐVÁROSI FŐÜGYÉSZSÉG
Budapest V., Akadémia u.13.
1054

                                                                                                                     



SAJTÓKÖZLEMÉNY


 A Budapesti Nyomozó Ügyészség a háborús bűntett miatt dr. Csatári László Lajos ellen indult bűnügyben a mai napon vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.


 A vádirati tényállás lényege szerint, dr. Csatári László Lajos vádlott a m. kir. rendőrség hivatásos állományú tagjaként 1942. őszén az ún. első bécsi döntés értelmében a Magyar Királysághoz visszacsatolt Kassára, a Kassai Rendőrkapitányság állományába került.


Kassa 1944. március 19-i német megszállását követően a városban gettót, majd később a kassai téglagyárban internáló-, illetőleg gyűjtőtábort hoztak létre, ahová a helyi rendőrség és csendőrség közreműködésével 1944. április 5. és 22. napja közötti időben a kassai, illetve Kassa környéki zsidóság túlnyomó részét, közel 12.000 főt internálták.


A Kassai Rendőrkapitányság vezetője, dr. Horváth György r. vezérőrnagy, főkapitány-helyettes 1944. május elején a vádlottat, mint rendőr-segédfogalmazót nevezte ki a téglagyári internáló-, illetőleg gyűjtőtábor elöljárójának. Dr. Csatári László Lajos vádlott ilyen minőségében 1944. május hónapban – pontosabban meg nem határozható időben – puszta kézzel, és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra tekintet nélkül.


A téglagyári internáló-, illetőleg gyűjtőtáborban fogva tartott közel 12.000 főt 1944. május közepe és június eleje közötti időben, tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba – legtöbbjüket Auschwitz-ba – deportálták, amelyben Dr. Csatári László Lajos vádlott tevékenyen közreműködött.


Az egyik transzport elindítását megelőzően, 1944. június 2. napján, dr. Csatári László Lajos vádlott a deportálandók közé tartozó egyik személy erre vonatkozó, kifejezett kérése ellenére megtiltotta, hogy a kb. 80 fővel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon az abban tartózkodók amúgy is embertelen körülményeinek megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak.


Dr. Csatári László Lajos vádlott cselekményeivel szándékosan segítséget nyújtott a Kassáról a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba deportált zsidók sérelmére elkövetett törvénytelen kivégzésekhez és kínzásokhoz is.


 Budapest, 2013. június 18.


                                                                                       Dr. Ibolya Tibor

                                                                                  mb. fővárosi főügyész"

Nincsenek megjegyzések: