készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2011. október 17., hétfő

Kőrösmező 1941 kutatócsoport a Holokauszt Emléközponton belül

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriuma 2011 szeptemberében döntött arról, hogy szakmai támogatásáról biztosítja Gellért Ádám és Gellért János 2009 szeptembere óta folyó tudományos kutatását: http://hdke.hu/kutatoknak/korosmezo-1941

A két kutató két éve szisztematikusan gyűjti és rendszerezi az 1941-es kőrösmezői deportálással, a kamenyec-podolszkiji és az azt követő mészárlásokkal összefüggő hazai és külföldi levéltári anyagokat, illetve a magyar és nemzetközi szakirodalmat. A kutatás eredményeit a Holokauszt Emlékközpont honlapján nyilvánosságra hozó önálló kutatócsoport munkáját szakmailag Csősz László történész felügyeli.

A kutatócsoport célja, hogy egy történeti monográfia keretében a lehető legszélesebb dokumentumbázison mutassa be a deportálás történetét, beleértve annak előzményeit és utóhatásait. Ezen belül is kiemelten kezeli a kitoloncoltak névsorának összeállítását.

A kutatócsoport bemutatja a korabeli magyar állam különböző intézményeinek – a hadsereg vezérkarának, a kormánynak, a Kárpátaljai Területek Kormányzói Biztosának, az idegenrendészetnek – és tisztségviselőinek az 1941-es deportálásban játszott szerepét és motívumait. Részletesen megvizsgálja a kamenyec-podolszkiji és az életben maradt deportáltakat más helyeken megsemmisítő tömegmészárlások hátterét, lefolyását valamint összefüggését a Szovjetunió elleni német megsemmisítési háborúval.

A kutatócsoport ismerteti a halálra szántak egy részének, a magyar állam ellenakciói ellenére történt sikeres megmenekülését, valamint azokat a katonákat, ismert és névtelen embereket, akik segítettek a kitoloncoltakon.

A monográfia sikeres megírása érdekében a kutatócsoport aktívan bekapcsolódik a nemzetközi és hazai holokausztkutatásba, ennek érdekében felveszi a kapcsolatot a külföldi és hazai partner intézményekkel, kutatócsoportokkal és szervezetekkel.

A kutatócsoport a monográfiát illetve annak előtanulmányait szakmai vitára fogja bocsátani.

Aki a kutatócsoport munkáját bármilyen formában támogatni kívánja, az itt veheti fel velünk a kapcsolatot:

Email: korosmezo1941@hdke.hu
Telefon: +36-1-455-3313
Fax: +36-1-455-3399

Nincsenek megjegyzések: