készíti: Gellért Ádám
email/elérhetőség: gadam107@yahoo.com

“The only necessary for "evil" to triumph is for a few good men to do nothing”


2009. március 6., péntek

Rekord hosszúságú ítélet a koszovói Milutinovic et. al ügyben

2009 február 26-án hozott ítéletet a brit Iain Bonomy, a pakisztáni Ali Nawaz Chowhan bírók és az orosz Tsvetana Kamenova bírónő által alkotott tanács, a Milutinovic et al. ügyben.


A 2006 július 20-án kezdődött perben az 1999-es események során legmagasabb poziciót betöltő szerb politikai vezetők és katonai vezetők ültek a vádlottak padján. A vádirat öt vádpontot tartalmazott:


1. deportálás, mint emberiesség elleni bűncselekmény

2. erőszakos kitelepítés, mint emberiesség elleni bűncselekmény

3. emberölés, mint emberiesség elleni bűncselekmény

4. emberölés, mint a háborús jogának és szokásainak a megsértése
5. üldözés

Milan Milutinović, Szerbia volt elnöke - minden vádpont alól felmentve

Nikola Šainović, volt miniszterelnök-helyettes - bűnös mind az öt vádpontban; közös bűnszervezetben való elkövetés (joint criminal enterprise), 22 év börtönbüntetés


Dragoljub Ojdanić, a szerb hadsereg volt főparancsnoka - bűnös az első és a második vádpontban, 15 év börtönbüntetés

Nebojša Pavković, a Priština Corps parancsnoka - bűnös mind az öt vádpontban, közös bűnszervezetben való elkövetés (joint criminal enterprise), 22 év börtönbüntetés

Vladimir Lazarević, a Priština Corps parancsnoka - bűnös az első és a második vádpontban, 15 év börtönbüntetés

Sreten Lukić a Belügyminisztérium ún. Koszovó testületének a vezetője - bűnös mind az öt vádpontban, közös bűnszervezetben való elkövetés (joint criminal enterprise), 22 év börtönbüntetés

Az 1743 oldalas ópusz első kötete az alkalmazandó jogot és a történelmi hátteret taglalja, a második kötet a 13 koszovói megyében elkövetett bűncselekményeket tartalmazza, a harmadik a terheltek büntetőjogi felelősségét, a negyedik kötet pedig a több mint 800 (!) emberölés körülményét dokumentálja.

2 megjegyzés:

Cyberpunk Cat írta...

Szia,
a nevem Kinga, Hagaban lakom es az ICTY-nal dolgozom. Most akadtam ra a blogodra, fantasztikus! Nagyon orulok, hogy vegre letezik ennyire szinvonalas magyar blog, amely a nemzetkozi jogi hireket taglalja. Huseges olvasoja leszek, igerem :).

kennedy1982 írta...

Szerbusz,

Hiszed, ha nem csak most vettem észre a bejegyzésedet:(

Én az ICTY-on gyakornokoskodtam egészen most június közepéig. Még mindig Hágában vagyok, az email címem: gadam107@yahoo.com.

Üdv
Ádám